10 χιλιάδες ασθενείς με Αλτσχάιμερ στην ΚύπροΗ Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο, αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση της πολιτείας, αναφέρει σε μήνυμα ο επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκη.

Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί την πιο συχνή μορφή άνοιας και μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης. Πρόκειται για μια νευροεκφυλιστική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από σταδιακή απώλεια μνήμης και προοδευτικό περιορισμό των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Αρχικά συμπτώματα είναι η ήπια έκπτωση μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών που συχνά περνούν απαρατήρητα, τόσο από τον ασθενή όσο και από τα μέλη της οικογένειάς του. Όσο η νόσος εξελίσσεται, επηρεάζονται σταδιακά και οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, όπως οι κοινωνικές σχέσεις, η φροντίδα του εαυτού και η οδήγηση. Με την πάροδο του χρόνου, οι δυσκολίες αυξάνονται σε σημείο που ο ασθενής εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους άλλους.

Οι υπάρχουσες φαρμακευτικές θεραπείες ελέγχουν μερικώς τα συμπτώματα, η νευροεκφυλιστική διεργασία όμως δεν ανακόπτεται και ύπουλα εξακολουθεί τη φυσική εξέλιξή της. Οι πιθανοί τρόποι πρόληψης της ασθένειας σχετίζονται με τον έλεγχο των αγγειακών παραγόντων κινδύνου, τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, του σωματικού βάρους, των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα και με την υγιεινή διατροφή. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, έτσι και στη συγκεκριμένη ασθένεια, η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική γιατί παρέχει την δυνατότητα στον ασθενή να αρχίσει έγκαιρα τη φαρμακευτική και μη φαρμακευτική θεραπεία και να εκπαιδευτεί τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένεια του, ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά την καθημερινότητά τους.


Τι λένε οι αριθμοί Σήμερα, υπάρχουν περίπου 10.000 ασθενείς στον τόπο μας ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Αλτσχάιμερ, οι εξαρτημένοι ηλικιωμένοι που θα έχουν ανάγκη φροντίδας λόγω της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας, σχεδόν θα τριπλασιαστούν διεθνώς μέχρι τα μέσα του αιώνα μας, από 101 εκατομμύρια σήμερα, σε 277 εκατ. το 2050. Γενικά, από τη νόσο προσβάλλονται το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% άνω των 85.

Από τη νόσο Αλτσχάιμερ επηρεάζεται η καθημερινότητα και ο τρόπος ζωής όλης της οικογένειας. Όσοι αναλαμβάνουν την ευθύνη της φροντίδας των συγκεκριμένων ασθενειών, φέρουν δυσβάστακτο ψυχολογικό, σωματικό και οικονομικό φορτίο. "Για τον λόγο αυτό", σημειώνει ο κ. Γιαννάκη, "οι κρατικές υπηρεσίες υγείας, οι εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ειδικεύονται στον τομέα αυτό, οι ασθενείς, οι φροντιστές, και οι επαγγελματίες υγείας, πρέπει να συνεργάζονται τόσο για την προαγωγή της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με άνοια, όσο και για την κάθε μορφής στήριξη των οικογενειών των ασθενών, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν καλύτερα το φορτίο της φροντίδας των αγαπημένων τους".

Επιπλέον, ο επίτροπος Εθελοντισμού σημειώνει ότι, "γενικότερα, και δεδομένης της αναμενόμενης αύξησης των πασχόντων από τη νόσο Αλτσχάιμερ, η πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις και σε σωστούς προγραμματισμούς για την καλύτερη προσφορά υπηρεσιών υγείας, υψηλής ποιότητας φροντίδας και για την προσφορά ελπίδας, αξιοπρέπειας και ποιότητας ζωής στους πάσχοντες και στις οικογένειές τους".Πηγή: ΓΤΠ

6 προβολές