Αβοήθητοι οι ασθενείς με άνοια

Στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) στηρίζονται οι εκατοντάδες ασθενείς με άνοια στην Κύπρο, αφού οι προσπάθειες του κράτους να οργανώσει δικό του σχέδιο δράσης προς ανακούφιση και στήριξη των ομάδας αυτής των ασθενών σκάλωσαν στην οικονομική περισυλλογή του 2013, με αποτέλεσμα έκτοτε να παραμένουν όλες οι διαδικασίες στάσιμες.Κάποιοι ασθενείς φιλοξενούνται σε γηροκομεία, κάποιοι άλλοι παραμένουν στα σπίτια τους και η οικογένειά τους προσπαθεί με ό,τι μέσα διαθέτει και με τη στήριξη των ΜΚΟ να τα βγάλει πέρα, ή, αν είναι τυχεροί και ζουν στη Λευκωσία, έχουν στη διάθεσή τους δύο κέντρα φροντίδας (που με κόπο λειτουργούν οι εθελοντές) τα οποία ωστόσο και πάλι λειτουργούν σε οίκους ευγηρίας.


Ελλιπής και η οικονομική στήριξη των ατόμων αυτών, αφού σύμφωνα με τους εθελοντές οι οποίοι συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, οι ασθενείς «έχουν το δικαίωμα να τους παραχωρείται επίδομα μόνο όταν καθηλωθούν σε τροχοκαθίσματα ή παραμείνουν κλινήρεις», γεγονός που δημιουργεί προβλήματα τόσο στους ίδιους όσο και στις οικογένειές τους, οι οποίες επωμίζονται όλο το βάρος για τη φροντίδα τους.


Παράλληλα, επεσήμαναν ότι η κρατική χορηγία που λαμβάνουν από το υπουργείο Υγείας «είναι πενιχρή και δεν μπορεί να καλύψει ούτε τα απολύτως απαραίτητα». Επιπλέον, είπαν, η νομοθεσία στην Κύπρο χρήζει σοβαρών τροποποιήσεων σε ό,τι αφορά τη δικαιοπρακτική ικανότητα των ασθενών, ζητήματα άδειας οδήγησης, ζητήματα οικονομικής στήριξης μέσω επιδομάτων κ.λπ.


«Ένας στους τέσσερις άνω των 50 ετών, αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο να αναπτύξουμε συμπτώματα Αλτσχάιμερ», ανέφεραν οι εκπρόσωποι των δύο Συνδέσμων που ασχολούνται με θέματα που αφορούν στο Αλτσχάιμερ. Ο πληθυσμός της Κύπρου γερνά, πρόσθεσαν, προειδοποιώντας ότι «θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ως κράτος για να αντιμετωπίσουμε την αναμενόμενη αύξηση του αριθμού των ασθενών».


Η νόσος του Αλτσχάιμερ, είναι μια προοδευτική, νευροεκφυλιστική ασθένεια (όπου καταστρέφονται σταδιακά τα κύτταρα του εγκεφάλου), της οποίας το αρχικό και κύριο σύμπτωμα είναι μια συνεχώς επιδεινούμενη διαταραχή της μνήμης.


Στην Κύπρο, δεν υπάρχουν στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των ατόμων που ήδη νοσούν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως, υπολογίζεται ότι η ασθένεια επηρεάζει περίπου το 5% των ατόμων πάνω από την ηλικία των 65 ετών και το 20% των ατόμων πάνω από την ηλικία των 80 ετών. Η νόσος του Αλτσχάιμερ, εξάλλου, ευθύνεται επίσης για το 50% περίπου των περιστατικών άνοιας, η οποία χαρακτηρίζεται από διαταραχές στις λειτουργίες του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς.


Σε ό,τι αφορά το κράτος και συγκεκριμένα το υπουργείο Υγείας, εδώ και χρόνια λειτουργεί πολυθεματική επιτροπή για τη νόσο, η οποία και ετοίμασε το σχετικό εθνικό στρατηγικό σχέδιο πριν από πέντε χρόνια. Οι περισσότερες όμως από τις δράσεις του σχεδίου αυτού, όπως παραδέχθηκε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, δεν υλοποιήθηκαν αφού με την κρίση του 2013 «κόπηκαν όλα τα κονδύλια». Αυτή στη στιγμή, εξήγησε και αφού τα δημόσια οικονομικά παρουσιάζουν βελτίωση, η επιτροπή θα αρχίσει να μελετά τους τρόπους επικαιροποίησης του σχεδίου δράσης, ώστε να προωθηθεί πλέον η εφαρμογή του. Προς τον σκοπό αυτό, μάλιστα, έχει συσταθεί και τριμελής επιτροπή.


Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρκέστηκε να αναφερθεί στο κονδύλι που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας και αφορά στις χορηγίες που παραχωρούνται στις ΜΚΟ γενικά.


Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια που καταβάλλουν οι ΜΚΟ που ασχολούνται με ζητήματα του Αλτσχάιμερ (Σύνδεσμος Στήριξης Ατόμων με Αλτσχάιμερ και Σύνδεσμος «Ιθάκη»), η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε στη σημαντική προσφορά τους, προσθέτοντας ότι το κράτος ενισχύει τη στελέχωση των κέντρων φροντίδας που λειτουργούν.Τα συμπτώματα και οι επιπτώσεις της νόσου

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια νόσος που εξελίσσεται προοδευτικά καταστρέφοντας τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Τα κυριότερα κλινικά συμπτώματα της νόσου είναι η έκπτωση της μνήμης, ιδιαίτερα στα πρώιμα στάδια και οι διαταραχές κι άλλων λειτουργιών που αναπτύσσονται αργότερα όπως οι αφασίες, οι αγνωσίες, οι απραξίες, οι διαταραχές της προσοχής, της συγκέντρωσης και του προσανατολισμού στον τόπο και τον χρόνο, η έκπτωση στις λειτουργικές ικανότητες του πάσχοντος καθώς και τα συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα καθιστούν τον ασθενή ευάλωτο και αδύναμο να έχει μια φυσιολογική ζωή χωρίς την απαραίτητη φροντίδα και στήριξη.Παγκόσμια μέρα Αλτσχάιμερ σήμερα

Ως Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ έχει καθιερωθεί η 21η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας, «διεξάγεται παγκόσμια ερευνητική δραστηριότητα για τον καθορισμό της παθοφυσιολογίας της νόσου με σκοπό τη δημιουργία αποτελεσματικής θεραπείας».


Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου με τα δικά του ερευνητικά προγράμματα, «Στο Ινστιτούτο, λειτουργεί επί 25 χρόνια κλινική άνοιας όπου παραπέμπονται οι ασθενείς με διαταραχές μνήμης για αξιολόγηση, διάγνωση και θεραπεία. Επιπλέον, ασχολείται με εξειδικευμένες έρευνες σχετικά με την άνοια και συγκεκριμένα τη νόσο Αλτσχάιμερ». Το ΙΝΓΚ, «διενήργησε κλινικές μελέτες με νέα θεραπευτικά φάρμακα, μελέτησε την επιδημιολογία της νόσου στην Κύπρο και μέσω της μεταπτυχιακής του σχολής Μοριακής Ιατρικής, γίνονται μελέτες σε μοντέλα ποντικιών που αναπτύσσουν τη νόσο σε σχέση με την παθοφυσιολογία της στο κυτταρικό επίπεδο του εγκεφάλου».


Παλαιότερα διενεργήθηκε διδακτορική διατριβή αναφορικά με την επιβάρυνση των φροντιστών των ασθενών με άνοια, ενώ το Ινστιτούτο «συμμετέχει επίσης ενεργά στην πολυθεματική επιτροπή για την άνοια που συντονίζει υπηρεσίες και θεραπείες σε ασθενείς».


Πηγή: Philenews 24 Σεμπτεμβρίου 2019

7 προβολές